HTML

Uránia csillagvizsgáló

Friss topikok

10 éve történt: a Columbia katasztrófája

2013.02.01. 16:29 urania_budapest

2003. február 1-én a Columbia űrrepülőgép a fedélzeten tartózkodó hét űrhajóssal megkezdte a visszatérést a Földre 16 napos űrbéli tartózkodást követően. Senki sem tudta ekkor még, de a jármű bal szárnyának belépőélén lyuk  tátongott, amelyet a felszállás közben nekicsapódott szigetelőhab darab ütött. Sohasem érték el a floridai Kennedy-űrközpont leszállópályáját...

A visszatérés kezdetben problémamentesnek tűnt. Az űrhajósok végrehajtották a fékező manővert, amelynek során az űrrepülőgép sebességét nagyjából 300 km/h-val csökkentették, ezzel az letért Föld körüli pályájáról és elindult a légkör felé. 120 km körüli magasságban elérték a felső légkört, innen már annak fékező hatása lassította tovább az űrjárművet. A Columbia az USA területét keresztezve haladt Florida felé, így sokan készítettek videofelvételeket a légkörben izzó meteorként száguldó járműről. Ezek az emberek vehették észre először, hogy valami nincs rendben, mert a Columbiáról időről-időre felvillanások kíséretében kisebb törmelékek szakadtak le. A megrongálódott szárny belsejébe behatolt a légkörben hatalmas sebességgel haladó űrrepülőgép előtt összenyomódó és felhevülő levegő, amely fokozatosan egyre nagyobb károkat okozott a gépben. Az irányítóközpontban is észrevehették, hogy valami probléma van, mert a bal szárnyban lévő érzékelők egymás után mondták fel a szolgálatot.

Nagyjából 16 perccel a leszállás előtt, amikor a Columbia még mindig nagyjából 60 km magasságban és másodpercenként majdnem 6 km-t megtéve haladta, elveszett a kapcsolat az űrjárművel. A szárny rongálódása elért egy olyan szintet, amikor az űrrepülőgép már irányíthatatlanná vált. A jármű pörögni kezdett, majd a fellépő erők hatására darabokra szakadt. Sajnos a legénység mentésére ilyen extrém körülmények között esély sem volt.

Különös egybeesés, hogy ennek a balesetnek és a NASA két másik korábbi komoly szerencsétlenségének (Apollo tűzkatasztrófa 1967. január 27. és a Challenger tragédiája 1986. január 28.) dátumai lényegében egy héten belül vannak a naptárban.722220main_dor_466.jpg

url-2.jpeg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urania-budapest.blog.hu/api/trackback/id/tr735057011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victor vacendak 2013.02.02. 00:40:36

viszonylag kevés kilövési ablaka volt az apollo programnak és az űrsiklós küldetéseknek is. így nem akkora véletlen, hogy azonos időszakban lőttek ki több járművet és azok közül néhány balesetet szenvedett.
süti beállítások módosítása